sâmbătă, 12 februarie 2011

iPhone 5 vine cu un design "complet nou"


Compania Apple se pregăteşte să lanseze în această vară un nou model al celebrului iPhone, care va fi însă, conform informaţiilor oferite de publicaţia New York Times, complet reproiectat.

iPhone 5 va folosi un chipset CDMA/GSM/UTMS de la Qualcomm, iar această schimbare reprezintă tranziţia definitivă de la Infineon, ca producător al chipset-urilor pentru iPhone şi iPad. De acum încolo, Qualcomm se va ocupa de producerea tuturor chip-urilor pentru device-urile mobile de la Apple.

Cea mai notabilă noutate oferită de iPhone 5 pare a fi însă faptul că telefonul va fi lansat şi proiectat, fără ca CEO-ul Steve Jobs să fie prezent pentru a coordona lucrurile aşa cum s-a întâmplat până acum. Jobs a intrat într-un concediu medical, începând de ieri, după ce în trecut a suferit de cancer la pancreas şi s-a realizat un transplant de ficat. Chiar dacă el a declarat că îşi va continua rolul pe durata absenţei sale de la sediu, înlocuitorul său Tim Cook este cel care va prelua, cu adevărat, sarcinile de zi cu zi de la Apple.

Pe lângă designul complet nou pe care îl va aborda, iPhone 5, care este testat în această perioadă de şefii Apple, va avea parte, se pare, de un chip NFC (near field communication), asemănător cu cel utilizat de Google pentru telefonul Nexus S. Această tehnologie wireless de frecvenţă înaltă, pe rază scurtă, va permite schimbul de date între două device-uri aflate în apropiere.

De asemenea, Apple ar putea lansa pe iPhone 5 un portofel electronic, care să cuprindă aplicaţii precum iPay, iBuy, iCoupons.

iPhone 5 îşi va îmbunătăţi şi sistemul de comenzi vocale, utilizatorul urmând să poată, foarte probabil, să pună întrebări destul de complexe gadget-ului său. Apple ia, de asemenea, în considerare, un nou sistem pentru iTunes, cu abonament lunar, dar şi o tehnologie care permite recunoaşterea facială. Această ultimă noutate pentru iPhone 5, aceeaşi care permite tag-uirea în fotografiile postate pe Facebook, ar putea fi canalizată în mai multe direcţii de responsabilii Apple: adăugarea funcţiei de recunoaşterea facială pentru produse precum Aperture sau iPhoto, sau poate chiar la recunoaşterea facială a utilizatorului, şi deblocarea telefonului doar pentru el.

iPhone 5 îşi va face apariţia pe piaţă, cel mai probabil, în vara acestui an, iar voci din lumea IT-ului îl descriu drept "un dispozitiv reproiectat în totalitate" care este "complet regândit din punct de vedere al designului". Fără Steve Jobs la cârma Apple, va fi noul iPhone la fel de "magic"?

Designul nu este singurul lucru care va suferi modificări. Dispozitivul va încorpora un procesor de la Qualcomm, care va fi prezent şi în tableta iPad 2, renunţându-se astfel la procesoarele produse de Infineon.

Însă, cel mai notabil lucru la iPhone 5 este, probabil, faptul că este primul iPhone care va fi lansat fără ca Steve Jobs să se fi implicat zilnic în crearea acestuia. Cu toate că suferindul şef al Apple a transmis printr-un comunicat de presă că-şi va continua să-şi exercite rolul în timpul concediului medical, în absenţa sa, Tim Cook, locţiitorul său, va conduce operaţiunile de zi cu zi. Este al doilea concediu medical pe care Jobs şi-l ia în decurs de 16 luni.

Absenţa lui Jobs nu pare că va fi una scurtă. El a declarat că vrea să se concentreze pe sănătate şi că "Tim şi restul echipei de management se vor descurca de minune în ceea ce priveşte executarea planurilor pentru 2011".

Directorul Apple a suferit în trecut de cancer pancreatic şi a primit un transplant de ficat în 2009, ştirea "retragerii" sale nefiind surprinzătoare.

Totuşi, în absenţa unuia dintre cei mai mari vizionari ai ultimilor decade, cum este considerat Jobs, echipa de la Apple s-ar putea să lanseze cel mai impresionant dispozitiv de până acum.

Nu există, deocamdată, multe detalii legate de iPhone 5. Un articol al site-ului Engadget.com care citează "surse de încredere" sugerează că noul iPhone este deja în stadiul de testare în campusul Apple, dar nu oferă mai multe detalii. Cu toate astea, alcătuirea unei liste cu cele mai recent achiziţii ale companiei, precum şi a celor mai recente angajări, ne poate da o idee despre cum va arăta dispozitivul.

În 2010 Apple a angajat un expert NFC (near field communication - tehnologie care permite schimbul de date între terminale aflate la distanţe mici), Benjamin Vigier, şi a obţinut o serie de brevete legate de această tehnologie, sugerând că iPhone 5 va avea incorporat un cip NFC. Brevetele indică în direcţia unor servicii precum iPay, iPay şi iCoupons, dând de bănuit că cei de la Apple au de gând să creeze un portofel virtual.

În aprilie 2010 compania a achiziţionat Siri, care realizează o aplicaţie care oferă răspunsuri pentru întrebări scrise sau rostite de către utilizatori. Iniţial, Siri oferea informaţiii despre restaurante, programul cinematografelor, etc. dar, la numai câteva luni, Apple a modificat aplicaţia în aşa fel încât să integreze răspunsurile oferite de Wolfram Alpha.

Wolfram Alpha este o motor de căutare revoluţionar care oferă răspunsuri factuale, având la dispoziţie peste 50.000 de tipuri de algoritmi. Presupunând că această tehnologie va fi implementatată în noul iPhone, acesta va fi un concurent direct al sistemului Android de la Google care dispune de căutare vocală.

Tot în aprilie 2010, Apple a cumpărat Lala.com, un serviciu de muzică online. Aplicaţia multimedia ITunes devine învechită din cauza serviciilor de streaming care au devenit foarte populare. Unele, precum Rdio oferă acces la colecţia proprie de muzică precum şi la mai mult de 7 milioane de melodii. Plata se face sub formă de abonament lunar, costând în jur de 10 $. Până acum, iTunes nu avea această opţiune, dar cu achiziţionarea siteului Lala.com, s-ar putea să adauge acest serviciu noului iPhone.

Polar Rose, o firmă specializată în programare de recunoaştere facială, a fost cumpărată de către Apple în septembrie. În acel moment existau speculaţii în legătura cu folosirea acelei tehnologii pentru îmbunătăţirea unor servicii precum Aperture şi iPhoto, dar acum există posibilitatea ca ea să fie folosită şi în crearea noului iPhone. Integrarea posibilităţii de recunoaştere facială în iPhone 5 ar putea da naştere unui dispozitiv care-şi cunoaşte "stăpânul", şi care ar putea să deblocheze telefonul numai pentru acesta, sau care ar putea să-i eticheteze pe membrii familiei în poze.

Rezumând, iPhone 5 ar putea fi un smartphone foarte intelligent: ştie cine îl deţine, răspunde la întrebări prin răspunsuri factuale, îţi dă posibilitatea de a efectua plăţi şi tranzacţii şi îţi dă acces la muzică online. Rămâne de văzut dacă Apple va putea face asta, în absenţa lui Jobs.

0 comentarii: