sâmbătă, 19 februarie 2011

Romtelecom fuzioneaza cu Cosmote si se listeaza la bursa!

Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom. Între timp, reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild poartă tratative cu Ministerul Comunicaţiilor despre posibila listare pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de stat la operatorul Romtelecom, proces în urma cărui cota statului român se va diminua. Dacă OTE, partenerul statului roman în acţionaritul Romtelecom nu va veni cu o ofertă atractivă pentru preluarea celor 45,99% procente, atunci Ministerul Comunicaţiilor va vinde la bursă acţiunile deţinute.

"Romtelecom deţine 30% din capitalul social al Cosmote România. Ministerul Comunicaţiilor a propus grupului OTE (care controlează ambii operatori, n.r.) fuziunea celor două companii înainte de listarea acţiunilor Romtelecom, situaţie în care cota statului român, care acum deţine 45,99% din capital, se va diminua. Aşteptăm poziţia OTE cu privire la această propunere", a declarat, vineri, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

Ministrul a mai precizat că s-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild, şi a avut discuţii despre posibila listare pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom.
"Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitat OTE prezentarea, până la finele anului 2010, a unei oferte de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen. Pe de altă parte, ministerul a iniţiat demersuri pentru listarea pe bursă, proces care se face prin intermediul unui consulatant, respectiv o bancă de investiţii", a afirmat Vreme.
Prevăzută iniţial pentru 2008, listarea Romtelecom a fost amânată pentru 2009 ca urmare a problemelor de pe pieţele financiare, dar nici acest termen nu a fost respectat.

Alegerea consultantului se va face împreună cu OTE, a precizat ministrul Comunicaţiilor.

"Aşteptăm oferta OTE. Dacă va fi apropiată de aşteptările noastre, vom vinde grupului elen acţiunile deţinute la Romtelecom, după ce în prealabil vom consulta mai mulţi analişti în privinţa ofertei. N-aş vinde în cazul unei oferte cu mult sub un miliard de euro. Dacă oferta OTE va fi inacceptabilă, vom intra pe piaţa de capital cu titlurile operatorului, proces în care ministerul va apela la serviciile unui consultant, ales în urma unei licitaţii", a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

El consideră că listarea Romtelecom ar trebui să aibă loc după fuziunea cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România.

"Între cei doi operatorii există numeroase sinergii şi, în cazul în care ar fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare ar creşte", a spus Vreme.

În prezent, statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE - 54,01%. La rândul său, grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicaţii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro în 2009. Operatorul controlează 30% din acţiunile Cosmote, a treia companie locală de telefonie mobilă.

0 comentarii: