Setul de reguli nescrise de “bună purtare” pe Internet poartă numele de netichetă, sau netiquette, în limba engleză, cuvânt provenit din îmbinarea termenilor etichetă şi net. Neticheta vizează comunicarea pe mail, chat, forumuri, bloguri sau messenger şi “este menită să îmbunătăţească interacţiunea online”, a spus Cristian Manafu, blogger şi consultant în social media.
Primii care au folosit termenul “netichetă” sunt cei de la Dear Emily Postnews, un site renumit pentru articolele ce promovează bună purtare în comportamentul utilizatorilor de Internet. “Regulile s-au creat din mers şi continuă să apară, pe măsură ce ne confruntăm cu noi situaţii care au nevoie de o soluţie general acceptată. Neticheta a apărut mai degrabă ca un instrument de auto-reglementare, de recomandări convenite între utilizatori”, a spus Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, care a dezvoltat un proiect despre regulile care guvernează comunicarea online.
Principalele reguli pe care trebuie să le respecţi atunci când eşti online sunt, de fapt, adaptări ale regulilor de bună purtare în viaţa reală: evitarea limbajului ofensator sau obscen, atacurile la persoană, certurile de orice fel sau insistenţa exagerată. În general, este interzis orice poate fi considerat supărător, deplasat, inutil sau consumator de timp.
“Fiecare om ar trebui să aibă un set de convenţii după care să îşi ghideze prezenţa pe Web. Într-un cadru mai larg putem vorbi de soluţii, idei şi recomandări pentru cei care încă nu au intrat în conversaţie şi abia acum învaţă să interacţioneze. Este util pentru începători şi totodată ajută la păstrarea unui ton pozitiv la orice alt nivel de experienţă online”, a adăugat Manafu.
Există convenţii specifice fiecărei platforme online de comunicare, însă, la modul general, importante sunt decenţa în exprimare, respectul şi feedbackul constructiv. “Numai cei răuvoitori ignoră eticheta online. Unii caută la început să şi-o însuşească şi chiar vor să afle cât mai multe. Alţii învaţă din mers, fiind martorii etichetei generale”, a explicat Manafu.
Multe persoane cred că Internetul este o zonă liberă, în care pot face aproape orice. Există totuşi anumite legi care reglementează activitatea pe Internet, aceleaşi care se aplică şi în activitatea dincolo de spaţiul online. “În principal, se aplică codurile civile şi penale şi Constituţia. Există însă şi legislaţie specifică pentru anumite activităţi în special în zona digitală, de exemplu infracţiunile de criminalitate informatică - legea 161/2003 sau de comerţ electronic- legea 365/2002”, a spus Bogdan Manolea, avocat, care a încercat să listeze majoritatea actelor normative specifice pe site-ul propriu,
www.legi-internet.ro.
“Neticheta stabileşte reguli în zona nereglementată prin lege. Ca atare, ea se apropie mai mult de un cod de maniere. Totuşi, deşi Internetul, ca mediu, nu este reglementat, orice faptă comisă prin intermediul său are aceleaşi consecinţe legale ca şi în viaţa reală. Natura sa virtuală, nepalpabilă, nu exonerează pe nimeni de răspunderea faptelor sale”, a conchis Avădani.
În primul rând, nu trimite mesaje nesolicitate, adică spam. “Unii dintre cei care fac spam sunt nou-veniţi în online sau nu au tangenţă cu acest domeniu şi apelează la persoane sau firme dubioase ce le promit, în schimbul banilor, creşterea vânzărilor, de regulă folosind liste cu adrese de e-mail obţinute ilegal”, a spus Leonardo Rădoiu, creatorul site-ului
neticheta.ro.
În câmpul destinat subiectului, scrie clar ce vrei să comunici, pentru ca destinatarul să ştie de la început dacă îl interesează sau nu mesajul tău. Ai grijă ca mailul trimis să fie scurt şi concis, pentru a economisi timp. Nu folosi majuscule, pentru că transmit agresivitate, şi nici emoticonuri, mai ales dacă este vorba de mesaje trimise în interes de serviciu.
Nu în ultimul rând, nu trimite mesaje confidenţiale pe mail, pentru a nu ajunge accidental către persoane rău-intenţionate şi semnează-te întotdeauna. “În
plus, nu este frumos să trimiţi cuiva un mesaj fără să fi stabilit înainte o relaţie, fără să fi primit acceptul acestuia”, a spus Manafu.
“Este necesar să se respecte regulile fireşti de comunicare în privinţa adresării şi redactării citeţe a unui mesaj. Comunicarea tinde să fie făcută în cel mai scurt timp posibil, pierzându-se înţelesuri, uneori importante, în comunicarea zilnică cu prietenii sau cunoştintele”, a explicat Rădoiu.
Forumurile sunt secţiuni de discuţie cu legi proprii, însă există câteva reguli de bază care trebuie respectate. “Cea mai importantă regulă, de bun simţ, este cea a respectării dreptului la opinie al interlocutorului şi necesitatea argumentării atunci cînd intrăm în conversaţie în spaţiile reglementate şi moderate, gen chaturi sau forumuri. Posibilitatea de a naviga online anonim şi de a comunica uneori sub protecţia unor nume false a dus la câteva anomalii de comunicare, primul dintre ele fiind chiar lipsa totală a măsurii în ceea ce priveşte limbajul şi unele forme de hărţuire online”, a adăugat Rădoiu.
Nu posta mesaje care nu au legătură cu subiectul discuţiei. Dacă vrei să discuţi un subiect care nu a fost încă dezbătut, porneşte unul nou. Nu ataca participanţii la discuţie, deoarece convorbirile pe forum se centrează pe subiect, nu pe interlocutori. Evită postarea reclamelor, a materialelor cu conţinut obscen, nu înjura şi nu face discriminări rasiale sau de orice alt tip. Nu în ultimul rând, ai mare atenţie la gramatică. Citeşte cu atenţie mesajul înainte de a-l publica, pentru că va fi vizualizat de multe persoane, cărora le va fi greu să îţi înţeleagă postarea dacă nu este scrisă corect.
Messengerul a devenit un mijloc de comunicare chiar mai folosit decât telefonul mobil. Deşi pare mult mai accesibil, chiar şi “messul” are regulile sale.
În primul rând, nu deranja o persoană care are la status “busy” decât în caz de urgenţă şi nu folosi alerte sonore în exces (buzz). Evită utilizarea abuzivă a emoticonurilor, pentru că pot produce confuzie, dacă nu le foloseşti cu atenţie, sau îşi pot pierde relevanţa, atunci când le postezi la fiecare propoziţie. Nu porni niciodată certuri pe messenger, deoarece rişti să fii înţeles greşit. Atenţie la felul în care foloseşti anumite cuvinte, pentru că un cuvânt scris nu are întotdeauna acelaşi înţeles că unul vorbit.
Nu folosi acronime în exces. Deşi “brb”, adică “vin imediat”-be right back, în engleză, sau “np”- “cu plăcere”, no problem în engleză, sunt deja cunoscute de majoritatea utilizatorilor de Internet, pot crea probleme celor nefamiliarizaţi cu astfel de formule de comunicare.
Nu întrerupe interlocutorul, pentru că este nepoliticos. Aplicaţiile de mesagerie instanţă te avertizează când partenerul de discuţie tastează un mesaj, deci lasă-l să termine ce are de zis, pentru că altfel vei părea dezinteresat de părerea sa.
Foloseşte statusuri pentru a anunţa când nu eşti la calculator, pentru ca cei care vor să îţi comunice urgent ceva să te găsească uşor pe telefonul mobil, de exemplu.
Nu în ultimul rând, nu trimite mesaje tuturor celor din listă (mass message), pentru că îi deranjezi pe cei care sunt online, dar poate sunt foarte ocupaţi. În plus, chiar şi aceste mesaje sunt considerate o formă de agresiune pe Internet.