miercuri, 1 decembrie 2010

Windows Microsoft a implinit 25 de ani de viaţă

Windows, sistemul de operare al Microsoft, a împlinit 25 de ani, fiind lansat pe 20 noiembrie 1985. Pe atunci Bill Gates, cofondatorul Microsoft, spunea despre Windows 1.0 că "este un software unic destinat utilizatorilor serioşi de PC".

Potrivit paginii oficiale a Microsoft, Windows 1.0 s-a lansat cu câteva programe precum Windows Writer, Notepad, Calculator, un calendar, dar şi un ceas care te ajută să gestionezi activităţile zilnice. Sistemul avea chiar şi un joc numit Reversi.

Primul sistem de operare necesita un minim de 256 kilobiţi (KB), două floppy diskuri şi o placă de adaptor grafică. Se mai recomandau un hard disk şi 512 KB de memorie pentru a rula mai multe programe sau dacă se utiliza Disk Operating System (DOS) 3.0 ori un sistem mai performant. La doi ani după lansarea acestui program, apare şi Windows 2.0 "mulat" pe un procesor Intel 286. După ce compania Intel a lansat 386, Microsoft a făcut şi ea pasul şi şi-a updatat creaţiile pe acesta. La trei ani de apariţia primului Windows, compania înfiinţată de Bill Gates şi Paul Allen ajunge cel mai mare creator de software, din punct de vedere al vânzărilor. Odată cu Windows 2.0 apare şi Control Panel-ul.

Dacă Windows 3.0 şi 3.1 s-au vândul în doi ani în circa peste 10 milioane de copii, Windows XP a fost numit cel mai stabil sistem de operare din întreaga serie. Cum nu totul a mers bine în evoluţia Windows, cel mai blamat sistem de operare a fost Vista. Şi dacă tot vorbim de statistici, în acest an, de la lansarea sa, Windows 7 se vindea în circa 7 copii pe secundă.

Compania condusă în prezent de Steve Ballmer are o valoare de peste 200 de miliarde de dolari.

0 comentarii: