Continuam astazi cu prezentarea miturilor/ legendelor/ bullshiturilor despre telefoanele mobile. Adevarate sau nu ramane de vazut:
miercuri, 30 aprilie 2008
Cele mai populare mituri legate de telefoanele mobile! - partea a 2a
Publicat de Vodafone la 20:27 0 comentarii
marți, 29 aprilie 2008
Cele mai populare mituri legate de telefoanele mobile! - partea 1
Publicat de Vodafone la 17:34 0 comentarii
luni, 28 aprilie 2008
Cati ani are Telefonul Mobil?
Primul telefon dat de Cooper, care pe atunci era director la Motorola, a fost către "rivalul" său Joel Engel, de la Bell Labs, AT&T, plimbându-se pe străzile New York-ului, pe 3 aprilie 1973. Telefonul mobil folosit era un DynaTAC, prototipul seriei norocoase alcătuită de MicroTac şi de StarTac şi era destul de incomod - o "cărămidă" de 24 cm care cântărea un kilogram - avea o autonomie de 35 de minute de conversaţie şi se încărca în 10 ore, notează "Corriere della Sera".
Publicat de Vodafone la 00:01 0 comentarii
Etichete: comunicatii, Telefoane
duminică, 27 aprilie 2008
CERF 2008 - peste o saptamana la Bucuresti
CERF - Computer&Electronics Romanian Fair, cea mai mare expoziţie IT&C din România, se apropie de a 17-a ediţie, anunţă un comunicat al Expotek, firma organizatoare.
Publicat de Vodafone la 22:58 0 comentarii
Etichete: comunicatii, IT
sâmbătă, 26 aprilie 2008
joi, 24 aprilie 2008
11,3/30 este Regula Orange Romania pentru 20/80
Orange Romania, liderul pietei romanesti de telefonie mobila, a obtinut anul trecut pe segmentul clientilor business venituri de peste 370 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 30% din totalul afacerilor de la aproape un milion de utilizatori corporate.
Richard Moat - CEO ORANGE ROMANIA a declarat ca “anul trecut veniturile Orange au fost de 1,234 miliarde de euro, dintre care 30% au fost reprezentate de segmentul corporate. Pentru acest an ne propunem sa crestem veniturile la mai mult de 1.3 miliarde de euro”.
Potrivit raportului semestrial al ANRCTI privind piata de telecomunicatii, numarul clientilor persoane juridice se ridica, la data de 30 iunie 2007, la 2,2 milioane de utilizatori, cu o medie de 4,6 cartele SIM pe abonat companie.
Conform raportului ANRCTI de anul trecut si al cotelor de piata ale operatorilor, la data de 30 iunie 2007, prima pozitie era detinuta de Orange Romania cu o cota de piata de aproximativ 44% (8,57 mil. cartele SIM) si un numar de aproximativ 970.000 de utilizatori business – reprezentand 11,3% din totalul utilizatorilor operatorului, in acel moment. Prin extrapolare, se poate concluziona ca Orange face aproape o treime din venituri cu putin peste 11% din utilizatori.
In comparatie, 35% din veniturile Romtelecom au provenit, in 2007, de la cele 10% din liniile telefonice pe abonati companii si serviciile telecom asociate.
Pozitia secunda era detinuta de Vodafone Romania, cu o cota de piata de 38% la 30 iunie 2007 (8,22 mil. cartele SIM) si un numar de aproximativ 836.000 de utilizatori de business, iar cei aproximativ 394.000 de utilizatori de business, diferenta pana la totalul de 2,2 milioane, sunt impartiti de Telmobil, care opereaza reteaua de telefonie mobila Zapp, si operatorul Cosmote Romania, care detin impreuna o cota de piata de 18%. Acesti operatori nu au facut publica defalcarea veniturilor din segmentele rezidentia, respectiv business.
Batalia pe segmentul business se da intre principalii trei operatori de telefonie mobila Orange Romania, detinut de France Telecom, Vodafone Romania subsidiara grupului Vodafone Group Plc si Cosmote Romania, controlat de Cosmote Group si Romtelecom.
Orange a anuntat, la inceputul lunii martie, ca a atins pragul de zece milioane de clienti. In ultimii trei ani, compania a adaugat in portofoliu peste cinci milioane de clienti. La sfarsitul anului trecut, Orange Romania a raportat venituri de 1,234 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a lui 2006.
Publicat de Vodafone la 23:10 0 comentarii
Etichete: ANRCTI, Cosmote, Orange, Romtelecom, Vodafone, Zapp
miercuri, 23 aprilie 2008
Cine plateste informarea?
Potrivit lui Dan Georgescu, presedinte ANRCTI, masura a fost luata datorita necesitatii unui plan de numerotatie unitar, care sa elimine avantajele detinute pana acum de Romtelecom.
Schimbarile vor viza si formatul actual al numerelor scurte, "aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local – in judete (Jandarmerie, taxi, „alo, domnule primar”, diferite servicii de deranjamente utilitati etc.). Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national vor avea patru cifre si la formarea lor se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual. (exemplu: 1958 pentru „Ora exacta”, indiferent de judet). Numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local vor fi formate din sapte cifre, cuprinzand prefixul urmat de numarul actual (exemplu: 0248956 – Jandarmeria din Arges).
Schimbarea modului de formare a numerelor va avea o perioada de tranzitie, urmand ca actiunea sa se desfasoare in doua etape. In perioada 3 mai - 31 iulie 2008 toate numerele pentru servicii de telefonie fixa vor putea fi apelate atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati printr-un mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.
In perioada 1 august - 30 septembrie 2008, la fiecare apel catre numerele in format vechi, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi finalizat. De la 1 octombrie, la apelarea unui numar in vechiul format, utilizatorii vor fi anuntati ca numarul nu exista.
Informarea abonatilor se va face atat de catre ANRCTI cat si de catre Romtelecom. In ceea ce priveste ANRCTI, oficialii autoritatii au anuntat ca in a doua parte a perioadei de tranzitie, cinci milioane de pliante informative vor fi distribuite de oficiile postale din intreaga tara. Bugetul alocat acestei actiuni de informare este de 60.000 de euro.
Publicat de Vodafone la 22:54 0 comentarii
Etichete: ANRCTI, Romtelecom, viitor
marți, 22 aprilie 2008
Apple MacBook Air la Orange Romania
Apple MacBook Air pe care I.R.I.S., distribuitorul autorizat al Apple in Romania, il poate oferi abia peste doua saptamani numai celor care au facut deja pre-comanda, se gaseste de astazi in magazinele Orange bineinteles si cu un abonament la Internet nelimitat.
MacBook Air-ul oferit de Orange costa 1.689 de euro (cu tot cu TVA inclus), ceea ce inseamna circa 6.250 lei ( cu cateva milioane mai ieftin decat pretul anuntat pe site-ul I.R.I.S.). In plus, persoanele fizice pot achizitiona acest produs si in rate, cu avans 0, prin credit oferit de Cetelem, pe o perioada de finantare cuprinsa intre 12 si 60 de luni. Daca se aboneaza pe o perioada de 2 ani, acestia primesc si cel mai mic modem USB din lume, Icon 225, la pretul de 1 euro.
Romtelecom - 10 cifre ca la numerele mobile
Publicat de Vodafone la 12:32 0 comentarii
Etichete: Romtelecom, viitor
luni, 21 aprilie 2008
Cel mai tare si mai bun telefon mobil
CTIA 2008 s-a terminat, insa multe dintre telefoanele prezentate nu sint inca nici macar lansate. „PC World“ face o trecere in revista a celor mai interesante telefoane mobile expuse.
Spre exemplu, Samsung Instinct a fost numit unul dintre concurentii iPhone „de cea mai pura rasa“. O colaborare intre Sprint si Samsung, telefonul este privit drept cea mai serioasa incercare de a depasi iPhone. Are suport 3G (prin reteaua EVDO Sprint), GPS pentru aplicatia sa de navigare, foarte multe caracteristici pentru personalizare, posibilitatea pentru aplicatii prin suportul sau Java/Brew, iar pretul sau (neanuntat inca) ar trebui sa fie mult sub iPhone.
Este putin mai gros, dar nu la fel de lat, iar indragostitii de iPhone l-ar putea adopta foarte repede.
Neonode a lansat un telefon minuscul, N2, care cintareste doar putin peste 50 de grame. Are o interfata originala touch, poate rula muzica sau video si suporta e-mail. Neonode spune ca il va lansa la jumatatea verii deblocat in orice retea, pentru cei care spun ca marimea conteaza.
Casio nu se preda: telefonul sau, G’z, antisoc si antiacvatic, a fost prezentat la CTIA intr-un acvariu de pesti. Este un clamshell cu exterior cauciucat, care pare sa functioneze si dupa ce a fost scapat in apa, insa nu prezinta, din punct de vedere tehnologic, nimic nou. Publicul sau tinta pare sa fie cel care vrea sa dea telefoane in timp ce face scufundari sau care este predispus sa scape lucruri in piscina. G’z One va fi lansat in iunie la un pret de circa 100 de dolari.
Motorola a venit cu Moto Z9, care ar trebui lansat la jumatatea lunii in reteaua AT&T si care este un slider in traditia Motorola - clamshell RAZR subtire, cu suport HSDPA/UMTS si GPS. Z9 va fi primul telefon Motorola care va suporta partajarea de video in timp real, o aplicatie AT&T, iar pretul sau va fi de 250 de dolari (pentru un contract pe doi ani).
Acum citeva saptamini, Research in Motion (RIM) spunea ca noul sau telefon, BlackBerry Pearl 8120, va fi disponibil doar clientilor corporate ai AT&T. Acum a remediat aceasta problema, cu o versiune pentru consumatori, care incepe sa fie vinduta din 14 aprilie. Nu a fost anuntat pretul, dar versiunea T-Mobile va suporta HotSpot at Home, serviciu care permite folosirea conectivitatii Wi-Fi a telefonului pentru a da telefoane nelimitate voice over IP.
Tot RIM a introdus si BlackBerry 8330 din seria Curve, care suporta EVDO. Cu o zi inainte de deschiderea CTIA, Verizon a anuntat ca va oferi 8330 luna viitoare pentru 320 de dolari. Telefonul suporta GPS, dar nu si Wi-Fi.
Citeva dintre telefoanele prezentate sint actualizari ale unor modele populare. LG a introdus telefonul sau enV2, succesorul enV, un telefon EVDO care se deschide pentru a dezvalui o tastatura completa si un display de 2,4 inch (exista si un ecran extern de 1,4 inch).
Tot LG a adus noul telefon Vu, unul dintre aparatele cu care AT&T va debuta noul sau serviciu tv, unul care se bazeaza pe emisie reala, nu pe video trimis prin Internet. LG spune ca telefonul apare in mai, dar pretul nu este deocamdata cunoscut.
Anuntul principal al HTC la CTIA a fost telefonul sau HTC Touch Dual, practic un HTC Touch imbunatatit prin adaugarea unei tastaturi cu 20 de taste care se deschide prin alunecare exterioara.
Va fi lansat la vara si este un telefon HSDPA quad-band, probabil unul dintre primele care vor suporta Windows Mobile 6.1, update-ul sistemului de operare al Microsoft anuntat la CTIA.
Tot HTC a prezentat un telefon Verizon, concurent al Touch (un telefon EVDO cu tehnologia proprietara TouchFlo), care pina acum a fost disponibil doar in Sprint; in Verizon se va numi Verizon XV6900.
In sfirsit, pina si telefoanele business incep sa devina mai colorate. Spre exemplu, Q9c de la Motorola, care va sosi in retelele Alltel si US Cellular in aceasta vara, este disponibil nu doar pe negru, ci si in culori mai vii, precum verde deschis. Alltel spune ca va cere 200 de dolari pentru acest smartphone pe Windows Mobile 6, cu o tastatura QWERTY si suport broadband EVDO.
Anuntat anul trecut, telefonul Z750a de la Sony Ericsson vine, in sfirsit, anul acesta in reteaua AT&T Wireless intr-o gama de culori putin ciudata: pentru inceput roz, purpuriu si gri. Telefonul are ecran OLED (organic light-emitting diode), care va afisa timpul, cine suna si informatii despre melodia rulata. Nici nu va trebui sparta pusculita: Sony Ericsson spune ca va cere 150 de dolari pe telefon.
Katana LX de la Sanyo (da, firma mai face inca telefoane) este un alt aparat care va afisa informatii stralucitoare prin intermediul unui ecran OLED. Ultimul descendent al telefonului popular Katana de la Sanyo (subtire, cu GPS, clamshell), LX va fi oferit in SUA prin Sprint in aceasta luna (nu se stie deocamdata pretul, insa nu ar trebui sa fie prea scump). Va veni in culorile Pacific Blue, Elegant Pink si Liquid Graphite (care inseamna albastru, roz si gri).
Nici Kyocera nu este straina de telefoanele mobile colorate: Virgin Mobile a anuntat ca va oferi versiuni pe albastru si verde ale telefonului sau mobil Marbl in aceasta primavara. Insa, cu noul sau Neo E1100, Kyocera aduce o gaselnita interesanta: un tub subtire pe mijlocul exteriorului carcasei telefonului, care se aprinde cu o lumina albastra de cite ori utilizatorul primeste un apel sau un mesaj.
Si acest telefon are un ecran OLED, care arata informatiile intr-o maniera fantomatica. Este un telefon CDMA (desi Kyocera a anuntat primele sale modele GSM la CTIA).
In timp ce WiMAX pare sa fie un candidat tot mai serios pentru urmatoarea retea de date de generatie noua a Sprint (serviciul se va numi Xohm si in acest moment se vorbeste despre o lansare comerciala in 2009), incepem sa vedem aparate care vor folosi, drept principala pirghie pentru a convinge clientii sa le cumpere, vitezele anticipate ale viitoarei retele de doi pina la patru megabiti pe secunda si chiar mai mult.
Un astfel de aparat, prezentat la CTIA 2008, a fost Nokia N810 WiMAX Edition, un Internet tablet cu ecran tactil de 4,1 inch, care detine o tastatura completa, ce se deschide prin alunecare laterala, si care, cu toate acestea, nu este mai mare decit un iPhone atunci cind inchizi tastatura si folosesti degetele sau stylus-ul inclus.
Nokia spune ca N810 va costa, cel mai probabil, in jur de 500 de dolari cind va fi lansat - ceea ce se va intimpla, din nou cel mai probabil, o data cu lansarea noului serviciu comercial WiMAX (telefonul suporta totusi si Wi-Fi). Deocamdata sint disponibile versiuni non-WiMAX.
Publicat de Vodafone la 00:06 0 comentarii
Etichete: Telefoane
duminică, 20 aprilie 2008
Arthur C. Clarke a prezis viitorul omenirii
Arthur C. Clarke este una dintre legendele literaturii de scince fiction. Totusi, pe langa fantezia depusa in descrierea unor posibile viitoare lumi, Clarke a fost, de asemenea, inventator si futurist.
Lucrurile acestea sunt legate, in masura in care scriitorii de science fiction pot, adesea, fi veritabili profeti ai timpurilor viitoare. Pe de alta parte, un autor nu descrie viitorul ci, mai degraba, il inventeaza iar lucrurile pe care el le descrie pot influenta direct imaginatia si gandirea viitorilor oameni de stiinta care cresc citindu-I cartile.
Astfel au stat lucrurile cu Clarke care, in 1945, a publicat un articol futurologic in care descria un satelit de comunicatii pe o orbita geostationara. Nu credea, la momentul respectiv, ca ideea sa va fi materializata in timpul vietii sale. Totusi, astazi, tot sistemul de comunicatii se bazeaza pe transmisiuni prin satelit, inclusiv internetul.
De asemenea, ideea satelitilor utilizati pentru observatii meteorologice ii apartine tot lui Clarke, desi nici una dintre aceste idei nu au fost patentate de catre el.
Publicatia online Pravda.ru a facut o sinteza a previziunilor pe care Clake le-a facut privitor la viitorul omenirii si pe care le prezentam, cronologic, mai jos. Totusi, inainte de acestea, merita pomenite doua dintre afirmatiile lui Clarke, citate de aceeasi publicatie:
"Nasterea inteligentei artificiale este inevitabila; totusi acesta va fi precedata de multa prostie artificiala" si celalta "Televiziunea este considerata ca fiind cea mai buna metoda contraceptiva care a existat vreodata ".
Iata viitorul omenirii asa cum l-a vazut Clarke:
2004: Apare primul om clonat.
2009: Un oras dintr-o tara in curs de dezvoltare va fi distrus datorita unei proceduri de rutina cu o bomba nucleara. Dezbaterile ONU vor determina eliminarea tuturor armelor nucleare din lume.
2014: Un hotel spatial va fi construit pe orbita Pamantului.
2016: Toate monedele din lume vor fi abolite. Unitatea de schimb va deveni energia electrica.
2021: Omul va ateriza pe Marte, fapt insotit de unele surprize amuzante.
2023: Dinozauri clonati vor aparea din AND generate de computere.
2024: Oamenii de stiinta vor identifica semnale ultrarosii venite din centrul galaxiei. Totusi, vor esua in incercarea de a le decripta.
2025: Cercetarile neurochirurgicale vor permite oamenilor de stiinta sa descopere toate misterele legate de organismlele vii.
2057: Va avea loc un festival care va comemora cea de-a 100 aniversare a epocii spatiale (care a inceput cand URSS a lansat primul satelit construit de om).
2061: Cometa Halley se va intoarce.
2095: Vor fi proiectate vehicole spatiale capabile sa zboare cu viteza luminii.
2100: Istoria va reincepe...
Publicat de Vodafone la 23:43 0 comentarii