luni, 28 aprilie 2008

Cati ani are Telefonul Mobil?

Sursa de "inspiraţie" pentru apariţia primului telefon celular, care împlineşte 35 de ani de viaţă, a fost căpitanul Kirk. Martin Cooper, inventatorul său, a declarat în repetate rânduri că a vrut să realizeze sistemul de comunicare folosit de echipajul Star Trek din prima serie a filmului ştiinţifico-fantastic.

Primul telefon dat de Cooper, care pe atunci era director la Motorola, a fost către "rivalul" său Joel Engel, de la Bell Labs, AT&T, plimbându-se pe străzile New York-ului, pe 3 aprilie 1973. Telefonul mobil folosit era un DynaTAC, prototipul seriei norocoase alcătuită de MicroTac şi de StarTac şi era destul de incomod - o "cărămidă" de 24 cm care cântărea un kilogram - avea o autonomie de 35 de minute de conversaţie şi se încărca în 10 ore, notează "Corriere della Sera".

Dincolo de impactul economic pentru producători, operatorii de telefonie mobilă - şi datorită modului în care a modificat modul de a lucra al abonaţilor - telefonul mobil, din ce în ce mai uşor şi multifuncţional şi tot mai răspândit în lume, a avut un serios impact asupra obiceiurilor. Cresterea in randul populatiei a fost constantă, ajungand la 3 miliarde de dispozitive în circulaţie, şi o penetrare în ţările cele mai industrializate care depăşeşte procentul de 100% (în Italia s-a ajuns la 150%).
În mod paradoxal, după toate probabilităţile, Motorola nu va mai face parte din producătorii de dispozitive mobile; chiar cu ocazia aniversării a 35 de ani de la primul său mare succes, ea a decis, sub presiunile unor importanţi investitori, să scoată la vânzare sectorul de producere a telefoanelor mobile şi a smartphone, pentru a se dedica tehnologiilor de Reţea şi serviciilor, WiMax şi altor evoluţii de a treia generaţie de telefonie mobilă, respectiv cele care vor mări capacităţile de transmitere a datelor. Revoluţia continuă.

0 comentarii: