vineri, 10 aprilie 2009

Vodafone România a creat şi “extraopţiunea Ungaria”

Vodafone România a creat şi “extraopţiunea Ungaria”, prin care clienţii pot apela de pe mobil orice reţea fixă din ţara vecină pentru şapte eurocenţi pe minut şi orice reţea mobilă pentru 20 de eurocenţi. Potrivit explicaţiilor PR managerului Vodafone România, Dina Cernahoschi, tarifele practicate pentru convorbirile pe fix în Ungaria sunt de două ori şi ceva mai mici decât cele cu reţelele fixe din celelalte ţări europene.

Intrebată dacă există şi alte comunităţi etnice din România care să aibă acces la o ofertă a Vodafone de acelaşi tip sau dacă este prezentă şi în alte judeţe decât cele din Ţinutul Secuiesc, Cernahoschi a răspuns negativ.

“în prezent, ofertele speciale se adresează doar comunităţii maghiare. Această ofertă este disponibilă doar în regiunile menţionate, fiind creată special pentru utilizatorii din aceste zone, din comunitatea maghiară”, a declarat Dina Cernahoschi. Potrivit acesteia, toţi clienţii Vodafone pot beneficia de tarife avantajoase la convorbirile internaţionale, funcţie de nevoi. Cel mai mic tarif către reţelele fixe din Europa este de 17 eurocenţi pentru abonaţi şi 18 pentru utilizatorii de cartelă, contra unei taxe lunare de 1,79 euro.

“Extraopţiunea Ungaria” bate însă recordurile, cu şapte eurocenţi pe minut, fără taxă lunară. “Promoţiile se dau pentru toţi abonaţii. De ce să beneficieze de ele numai unii clienţi, în funcţie de naţionalitate, cum e în cazul de faţă? Din ce văd până acum, este vorba de o practică abuzivă, pentru că nu se pot limita drepturile consumatorului pe zone geografice”, a declarat inspectorul-şef al OJPC Cluj, Lenuţa Şuteu.
“Ne-am autosesizat şi ne vom duce în control, să vedem dacă oferta este pe textul legii sau nu. Faptul că restrânge oferta la o zonă geografică este un abuz şi pentru crearea unui sistem de promisiuni piramidal, de genul «Adu-ţi prietenii la Vodafone!», care poate fi o practică comercială incorectă, se poate amenda cu sume între 3000 şi 30.000 de lei”, ne-au declarat sursele. Potrivit fostului ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor (MCTI) în perioada decembrie 2004 - iunie 2007, Nagy Zsolt, membru UDMR, oferta Vodafone este “firească” şi justificată de “handicapul” înregistrat de zona transilvană.

Nagy susţine că, în perioada când conducea ministerul, nu au existat negocieri cu Vodafone în scopul obţinerii de tarife avantajoase pentru minoritatea maghiară. “Nu cred că este vorba de negocieri, ci de o acţiune comercială în zone unde au rămas în urmă. Din punctul meu de vedere, e o măsură firească de recuperare a unui handicap într-o zonă unde se ştie foarte bine că celălalt competitor este mai puternic”, a spus Nagy.

0 comentarii: