vineri, 19 februarie 2010

TOP Cele mai interesante gadgeturi din istorie

s1_ziare_comDe la roata la iPhone, orice inventie tehnica a fost considerata, la un moment dat, un gadget.

Iata cateva dintre cele mai interesante dispozitive de acest gen din toate timpurile, potrivit revistei Time:

3-D Etch-a-Sketch – 2009

Dispozitivul pentru desen are un element care il deosebeste de altele asemanatoare: poate desena in 3D, lucru vizibil doar daca purtati ochelarii speciali. Compania o2 Creative Solutions a fabricat Sketch 3-D in doar trei saptamani insa, deocamdata, nu este disponibil in magazine, fiind mai mult un “experiment artistic”, potrivit reprezentantilor firmei.

Primul calculator Macintosh – 1984:

Cu mult inainte de lupta dintre Mac si PC, Apple a lansat primul calculator personal de succes, bazat pe o interfata grafica. Pus in vanzare pe 24 ianuarie 1984, Macintosh costa 2.500 de dolari, fiind un aparat revolutionar, care a schimbat pentru totdeauna tehnolgia.

In loc de a introduce linii de comanda pentru a pune in miscare calculatorul, Mac folosea un mouse, primul din istorie, pentru a accesa diverse programe, prin intermediul icon-urilor.

Pentru lansarea sa, Apple a cheltuit 1,5 milioane de dolari pentru o reclama regizata de Ridley Scott, un moment de referinta in istoria publicitatii.

Videotelefonul AT&T – 1964:

Bell Labs a construit primul videotelefon din lume, in 1956. Numit Picturephone, acesta transmitea cate o imagine la fiecare doua secunde. In 1964, a fost adus la Expozitia Mondiala, unde vizitatorii puteau face teste, efectuand convorbiri intre New York si Disneyland.

De altfel, s-au efectuat teste timp de sase ani, iar o versiune comerciala a fost pusa in vanzare in 1970, in Pittsburgh. Compania de telefonie AT&T era sigura ca, pana in 1980, se vor vinde peste un milion de unitati, insa s-a dovedit ca oamenilor nu prea le placea dispozitivul destul de mare.

Chitara cu laser Prism – 2009:

In loc de corzile normale, chitara bass este dotata cu patru raze laser verzi. Se tine in mana ca orice chitara obisnuita, iar octavele pot fi schimbate cu ajutorul unor butoane. Se conecteaza la un amplificator traditional si nu are nevoie de nici un echipament suplimentar.

Prototipurile de touchscreen ale Apple – anii 1980:

Desi nu au ajuns niciodata pe piata, cele doua prototipuri continua sa inspire produsele Apple, fiind un fel de stramosi ai iPhone si iPod Touch. Dispozitivele au fost create de Hartmut Esslinger, caruia Steve Jobs, fondatorul Apple, i-a dat un milion de dolari. Esslinger este responsabil si pentru folosirea culorii albe la produsele Apple, precum si pentru design-ul elegant al acestora.

Potrivit unor zvonuri, Apple ar putea lansa un dispozitiv similar, mult mai avansat, in 2010.

Discul Rosetta – 2009:

Aproximativ 90% din limbile folosite in acest moment vor disparea in urmatorul secol potrivit expertilor. Din acest motiv, Proiectul Rosetta a adunat peste 13.000 de pagini de informatii, in 1.500 de limbi, pe un singur disc, de marimea unei monede.

Discul, care poate fi citit doar cu ajutorul unui microscop, contine si informatii despre limbile respective si oamenii care le utilizeaza.

0 comentarii: