miercuri, 10 februarie 2010

Stiati ca ... Fluturii au un sistem de tip GPS în antene


Cecetătorii americani au descoperit în urma unui studiu efectuat pe fluturii “monarhi” că aceştia poartă în atene un ceas intern care îi ajută să zboare 4.000 de km, pentru a-şi petrece iarna în Mexic.

Astfel, fluturii calculează ruta corectă în funcţie de poziţia Soarelui. Studiul a fost făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea din Massachusetts (SUA), care, pentru a demonstra că în antenele insectelor se găsesc şi senzori de lumină şi un ceas interior, au împărţit nişte fluturi în două grupuri, unora acoperindu-le antenele cu vopsea neagră, iar celorlalţi, cu vopsea transparentă. Fluturii din primul grup au zburat toţi în direcţia greşită, în timp ce cei din al doilea grup nu au fost afectaţi.

“Acest lucru dovedeşte că ceasul interior funcţiona în continuare, dar nu putea fi reglat în funcţie de ciclul lumină/întuneric”, a spus doctorul Steven Reppert, coautor al studiului.

Studiul sugerează, de asemenea, că şi alte insecte, precum furnicile ori albinele, şi-ar putea folosi antenele în acelaşi mod.

0 comentarii: