Orange Romania, liderul pietei telecom, se asteapta ca in acest an cresterea sa fie cu atat mai greu de obtinut pe fondul unei evolutii economice instabile, a intensificarii competitiei si a unor reglementari suplimentare in sector. Compania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o incetinire accentuata a ritmului de crestere pana la 1,5%, in contextul unei competitii crescute pe o piata matura si a primelor semne de criza in economia romaneasca. In 2008, compania a raportat venituri de 1,31 miliarde de euro, cu 6,2% mai mult decat in 2007. O evolutie asemanatoare a inregistrat in perioada octombrie - decembrie 2008 si Vodafone Romania, al doilea mare jucator din piata. Filiala locala a operatorului britanic a raportat in intervalul mentionat un avans de 1% al veniturilor dupa ce in urma cu un an compania inregistra cresteri de peste 18 procente. In 2007 veniturile Orange Romania au avansat cu 24,3%.
„In 2009 evolutia pietei va fi marcata de o competitie si mai intensa, odata cu intrarea celui de-al 6-lea operator mobil si de reglementari suplimentare pe fondul unei piete mature. O variabila extrem de importanta ramane climatul economic, in continuare instabil si imprevizibil, in care cu siguranta cresterile vor mai mai greu de obtinut“, a declarat Richard Moat, CEO al Orange Romania pentru Business Standard.
Veniturile aferente ultimului trimestru au fost de 334 milioane de euro, rata de crestere fiind redusa de puternica intensificare a competitiei, potrivit raportului France Telecom. Compania raportase pe primele trei trimestre din 2008 rate de evolutie de peste sapte-opt procente. In ultimele trei luni ale anului trecut, liderul pietei de telecom a adaugat 147.000 de clienti, ajungand la o baza de 10,355 milioane de utilizatori, cu 5,5% fata de perioada similara a anului precedent. Venitul mediu per utilizator a scazut pe parcursul anului trecut cu 8,4%, pana la 119 euro, fata de 130 de euro, cat era cu un an in urma. „Pe fondul competitiei puternice, odata cu cresterea bazei de clienti si in urma ofertelor care au determinat scaderea tarifelor sub un eurocent pe minut, indicatorul ARPU a inregistrat o descrestere constanta in ultima perioada. Vom continua sa dezvoltam serviciile de broadband si sa stimulam utilizarea acestora prin oferte cat mai accesibile“, a spus Richard Moat.
Orange are 1.673.000 de clienti broadband, o majorare cu 65% fata de sfarsitul lui 2007. „Gradul de adoptie a serviciilor de broadband mobil a cunoscut, in 2008, cea mai accelerata crestere. Vanzarile de abonamente internet au crescut anul trecut cu aproape 150%, iar vanzarile de pachete cu acces la internet mobil si laptopuri au inregistrat cresteri de 400% in decembrie 2008, comparativ cu decembrie 2007“, potrivit reprezentantilor companiei. Orange a derulat investitii semnificative in extinderea acoperirii retelei 3G, astfel ca aceasta a ajuns la peste 500 de localitati cu acces la internet mobil la viteze de pana la 3,6 Mbps. Pana la sfarsitul anului curent, toate resedintele de judet vor avea acces la servicii de internet mobil cu viteza de pana la 7,2 Mbps de la Orange, potrivit reprezentantilor operatorului.
Veniturile consolidate ale France Telecom au crescut in 2008 cu 2,9%, pana la 53,5 miliarde euro, iar in ultimul trimestru al anului trecut, avansul a fost de 1,7%. Ponderea investitiilor grupului din totalul veniturilor este de 12,8%. Reducerea cheltuielilor de capital in tarile mature, in special in Franta, Polonia si in Spania, a fost compensata de cresterea volumului de investitii in tarile emergente, coroborata cu investitiile in deschiderea de noi filiale si dezvoltarea operatiunilor existente, in principal in Romania, Coasta de Fildes si in Republica Dominicana.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu