joi, 3 iulie 2008

Ghana Telecom devine pentru 900milioane dolari Vodafone Africa

Grupul Vodafone a incheiat un acord de cumparare a 70% din operatorul de telecomunicatii african Ghana Telecommunications contra sumei de 900 milioane dolari, pentru extinderea in Ghana, una dintre pietele cu cea mai mare crestere din Africa, anunta Bloomberg. In ultimii doi ani, Vodafone a facut tot mai multe achizitii in Turcia si India, ca urmare a incetinirii cresterii pe pietele din Europa. La finele lui 2007, Vodafone avea peste 252 milioane utilizatori la nivel mondial, din care 106 milioane in pietele din Europa de Est, Orientul mijlociu, Africa si Asia.

Anul trecut, Ghana Telecom a inregistrat un profit operational inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 42 milioane dolari la vanzari de 290 milioane dolari.

"Ghana este una din cele mai atractive piete din Africa cu numarul abonatilor la telefonia mobila in crestere anuala de peste 55% si o rata a penetrarii serviciilor de telefonie mobila de circa 35%", a declarat Arun Sarin, directorul general al Vodafone.

Grupul britanic a mai anuntat ca in urmatorii cinci ani, Ghana Telecom va investi 500 milioane dolari in dezvoltarea relei si a serviciilor. Acordul mai are nevoie de aprobarea parlamentului din Ghana, iar Vodafone estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in trimestrul trei al acestui an.

In luna mai a anului trecut, Vodafone a cumparat 52% din Hutchison Essar Ltd, in prezent al treilea mare operator de telefonie mobila din India, pentru 10,7 miliarde dolari, dupa ce in 2006 a cumparat operatorul turc Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri pentru 4,55 miliarde dolari.

De asemenea, Vodafone si-a anuntat intentia de a-si majora participatia de 50% in cadrul Vodacom Group, cel mai mare operator de telefonie mobila dupa numarul de utilizatori din Africa de Sus. De la sfarsitul lui 2005, Vodafone si-a vandut unitati in Japonia si Suedia precum si participatii in cadrul unor companii telecom din Belgia si Elvetia, pentru aproximativ 21,8 miliarde dolari.