miercuri, 28 mai 2008

VODAFONE ROMANIA a anuntat cifrele anuale: profit operational cu 11,2% mai mare

Vodafone Romania a inregistrat 967.000 clienti noi in anul fiscal trecut, ajungand in prezent la un numar total de 8.921.000 clienti (cartele SIM active), in timp ce profitul operational inainte de dobanzi si taxe (EBITDA) a crescut cu 11,2% fata de anul fiscal anterior, potrivit unui comunicat al operatorului de telefonie mobila.

In baza totala de utilizatori,
abonatii reprezentau 35,9%, restul fiind clienti ai serviciilor preplatite.

In trimestrul incheiat la 31 martie 2008, Vodafone Romania si-a suplimentat baza de clienti cu 113.000
. Fata de anul fiscal 2006/2007, baza de clienti Vodafone Romania a crescut cu 12,2 %. Potrivit informatiilor companiei, clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 35,9% din baza totala de clienti a Vodafone Romania, iar cei ai serviciilor preplatite 64,1%.

Oficialii Vodafone spun ca
"baza de abonati ai serviciilor Vodafone a inregistrat o crestere record de 19,0%, in ultimul an". La sfarsitul lunii martie a anului trecut, numarul utilizatorilor 3G in reteaua Vodafone Romania era de 636.829.

Veniturile totale ale companiei au depasit 1,18 miliarde euro (1,67 miliarde dolari),
reprezentand o crestere de 11,0% (22,6% in dolari ) comparativ cu anul financiar precedent.

Veniturile din servicii au crescut cu 10,4% (21,9% in dolari) in ultimul an, ajungand la un total de 1,122 miliarde euro (1,590 miliarde dolari).


"In urma succesului promotiilor de date mobile lansate pe parcursul anului si a cresterii numarului de clienti de date mobile, veniturile din acest segment au crescut cu 84,4 %, de la an la an (102,7% in dolari)", a declarat Liliana Solomon, director executiv Vodafone Romania.


In perioada mentionata, profitul operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a depasit valoarea de 558 milioane euro (791 milioane dolari), fata de 502 milioane euro (644 milioane dolari) in anul fiscal 2006/2007, o crestere anuala de 11,2% (22,9% dolari). EBITDA ca procent din venituri a fost de 47,1% in acest an. La sfarsitul lunii martie din acest an, venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins valoarea de 11,0 euro (15,6 dolari).

marți, 27 mai 2008

ARUN SARIN demisioneaza de la Vodafone

ARUN SARIN seful celui mai mare operator de comunicatii mobile din lume, Vodafone, a anuntat ca nu mai ramane in aceasta functie.

Conform FINANCIAL TIMES din editia electronica, Arun Sarin, in varsta de 53 de ani, va mai fi in functie pana in luna iulie 2008, oarecum normal acest preaviz, tinand cont de functia pe care o are.

Anul trecut Sarin dezmintise speculatiile care spuneau ca va pleca in acest an de la Vodafone.

Daily Telegraph scrie ca Arun Sarin a adus profituri record pentru Vodafone in cei cinci ani cat a condus compania. El va fi inlocuit de VITTORIO COLAO, in varsta de 46 de ani, acum director general al diviziei europene.

Astfel, Arun Sarin paraseste compania intr-un moment in care profitul Vodafone, calculat inainte de taxe, EBIDTA, a atins valoarea de 13.2 miliarde de lire sterline, comparativ cu pierderile de 4.8 miliarde de lire inregistrate anul trecut. Profitul operational pe intregul an se ridica la 6.6 miliarde de lire sterline.

Datoria neta a companiei a crescut la 25 de miliarde de lire (de la 15 miliarde), in timp ce fluxul de bani lichizi a scazut de la 6.1 la 5.5 miliarde de lire sterline.

Vanzarile nete ale Vodafone au crescut pana la 35.5 miliarde de lire sterline, adica cu 14%.

Actiunile Vodafone au crescut cu 39% de cand Arun Sarin a devenit directorul general al companiei, din iulie 2003. Compania britanica a avut, la finalul anului 2007, peste 252 de milioane de clienti, din care 106 milioane in pietele noi din estul Europei, Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Analistii sunt de parere ca majorarea profiturilor si cresterea datoriei Vodafone au fost determinate de extinderea grupului pe noile piete, in special India si Turcia, ilustrata spre exemplu de achizitionarea anul trecut a operatorului indian Hutchinson Essar.

Profitul record al Vodafone sub conducerea lui Sarin este, cred expertii, o victorie a acestuia in fata criticilor, dupa ce, in urma cu doi ani, el a fost confruntat cu neincrederea investitorilor.

duminică, 25 mai 2008

Telefoanele mobile vor proiecta filme

Texas Instruments a avut initiativa de a dezvolta tehnologia videoproiectiei in lumea telefoniei mobile. Tehnologia se numeste DLP - Digital Light Processing. Texas Instruments a inventat un proiector DLP, pe care l-au denumit PICO, denumire de la dimensiunile mici, care fac ca acesta sa intre intr-un telefon mobil.Pico are doar 1.3 inch dar poate reproduce imagini de calitatea unui DVD la marimi similare monitoarelor TV widescreen.

Acest telefonul permite vizionarea de filme sau proiectarea, spre exemplu, a unor prezentari in PowerPoint. Potrivit TechGadgets.in, telefoane cu proiectoare Pico incorporate vor fi lansate pe piata spre sfarsitul acestui an.

duminică, 18 mai 2008

GOOGLE TRANSLATE are de acum si limba romana!

Google a implementat romana in interfata de traducere "Google Translate", precum si limbile altor 9 tari: Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Finlanda, India, Norvegia, Polonia si Suedia, potrivit unei declaratii postata pe site-ul Google, citate de NewsIn.

"Limbajul este unul dintre cele mai dificile elemente prin care putem face informatia universal disponibila. Facand parte din echipa "Google Research" va informez ca recent am adaugat capabilitati de traducere pentru inca 10 limbaje.

In plus, am adaugat si o optiune de recunoastere a limbajului "detect language", pentru a va ajuta automat la identificarea limbajului folosit. In timp ce sistemul nostru este perfect operational, ne dam seama ca nu este perfect. Traducerea automata este o problema majora, dar joaca un rol esential in ajutarea oamenilor in accesarea paginilor in limba natala", a declarat product manager Google Inc., Jeff Chin.

In acest moment, Google ofera servicii de traducere automata in 23 de limbi, printre care si romana.

Serviciul este in faza beta, disponibil la adresa:
http://www.google.ro/translate. Am testat serviciul si am constatat ca rezultatul este departe de originalul romanesc. Propozitia "Mama are mere" a devenit in engleza "Mother are mere" si in franceza "Mère ne sont que des".

sâmbătă, 17 mai 2008

iPhone vine oficial in Romania, adus de Orange!

Asa cum s-a anuntat inca de la sfarsitul anului trecut, iPhone vine in Romania "de la" Orange! France Telecom va aduce, prin divizia Orange, terminalul iPhone si in Romania, a anuntat compania franceza care a semnat un acord cu Apple pentru comercializarea telefonului in tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Orange Romania nu a comunicat momentul exact al lansarii si nici pretul terminalului.

Tarile cuprinse in acordul dintre Orange si Apple sunt: Austria, Belgia, Egipt, Iordania, Polonia, Portugalia, Republica Dominicana, Romania, Slovacia, Elvetia si unele piete africane. Agentia Reuters noteaza ca anuntul Orange este o dovada ca vor exista tari in care Apple va vinde iPhone prin doi operatori, din moment ce Vodafone va comercializa si ea telefonul in Portugalia si Egipt.

iPhone a fost lansat in iunie 2007 in SUA. In toamna anului trecut a intrat oficial in Marea Britanie (prin operatorul O2), in Germania (T Mobile) si Franta (Orange). Presa a scris ca in Italia, terminalul va fi vandut si prin intermediul operatorului Telecom Italia, nu doar prin Vodafone.

Pana in acest moment, Apple a vandut pe plan mondial circa 5,5 milioane de telefoane si spera ca vanzarile sa ajunga - de la lansare pana la sfarsitul acestui an - la 10 milioane de unitati.

Presa internationala a scris in mod repetat ca Apple va lansa cel mai probabil in aceasta vara iPhone-ul 3G, insa Apple nu a confirmat. Miscarea ar repara una dintre lipsurile importante ale telefonului si i-ar creste atractivitatea.

iPhone este comercializat in Romania fara suport legal de prin toamna anului trecut, iar
in prezent costa in medie circa 1.800 de lei decodat, insa preturile variaza in functie de sursa, intre 1.500 si 2.100 lei.

France Telecom are pe plan mondial 172 milioane de clienti, dintre care doua treimi sunt sub brandul Orange. Grupul France Telecom a realizat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 52,9 miliarde euro.

La 31 martie 2008, Orange Romania avea 10.009.975 de clienti, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Tinta pentru finalul anului este 10,7 milioane de clienti.

vineri, 16 mai 2008

De azi fabrica Nokia din Bochum nu mai produce nici un telefon mobil

Fabrica Nokia de la Bochum nu mai produce de astazi telefoane mobile, in timp ce autoritatile locale fac eforturi pentru a gasi alte locuri de munca celor peste 2.000 de germani disponibilizati.

Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati, sefa Consiliului de Supraveghere al fabricii de la Achenbach a anuntat astazi ca 2.150 de lucratori au fost oficial disponibilizati.

Doar aproximativ 150 de angajati mai sunt activi pana la inchiderea oficiala a fabricii, programata pentru data de 30 iunie.

Cei 2.300 de lucratori disponibilizati vor primi despagubiri in valoare totala de 200 de milioane de euro. Conducerea filialei din Bochum face eforturi sa le gaseasca alte locuri de munca, dar pana acum demersurile au fost incununate de succes doar pentru 200 de angajati, majoritatea ingineri, preluati de producatorul canadian Blackberry.

Potrivit unui purtator de cuvant al Nokia, alti aproximativ 240 de disponibilizati vor fi angajati la o fabrica nou deschisa de o alta companie. Inchiderea fabricii Nokia de la Bochum si mutarea ei in Romania afecteaza in total 4.000 de locuri de munca in Germania, numar care include si angajatii pe termen scurt si pe cei din serviciile de curierat care colaborau exclusiv cu uzina Nokia din Bochum.

joi, 15 mai 2008

Deutsche Telekom a batut palma cu statul elen in privinta OTE

Reprezentantii statului elen si cei ai Deutsche Telekom au ajuns la un acord privind vanzarea unei participatii detinute de stat in cadrul celui mai mare operator de comunicatii local, OTE, catre grupul german, a anuntat miercuri ministrul de finante al Greciei, George Alogoskoufis, citat de Reuters. Potrivit acestuia, "termenii tranzactiei au fost acceptati de catre ambele parti si documentul a fost aprobat".

1. Statul grec si Deutsche Telekom au semnat miercuri acordul privind OTE: ambele parti vor urma sa detina cate 25% plus o actiune din OTE si vor avea cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv va fi numit de DT,
dar statul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati.
2. Statul va lua pe 3% din OTE 442,3 milioane euro. DT va plati pentru 25% plus o actiune din OTE 3,2 miliarde euro
3. Pana in 2011, DT ar putea cumpara inca 15% din OTE de la statul elen
4. Pana la sfarsitul lui 2011, DT nu are voie sa faca disponibilizari la OTE si nici sa vanda actiuni fara acordul Guvernului.


Negocierile oficiale dintre statul grec (actionarul majoritar la OTE cu 28% din actiuni) si Deutsche Telekom dureaza din luna martie a acestui an si de atunci au tot aparut nenumarate informatii pe surse privind stadiul discutiilor dintre cele doua parti. Presa internationala a relatat chiar ca cele doua parti au fixat data de 7 mai, ca termen limita pentru stabilirea unui acord, insa acest lucru nu s-a intamplat, principalele probleme fiind cele legate de pretul participatiei de la stat si de controlul managementului OTE.

miercuri, 14 mai 2008

luni, 12 mai 2008

TRANSFER BANCAR PRIN TELEFON

Asociatia GSM, grupul de operatori in domeniul telefoniei mobile si MasterCard Worldwide, companiile de carduri din Statele Unite anunta, luni, un program pilot care va permite imigrantilor sa foloseasca telefoanele mobile pentru a trimite bani in tarile de provenienta.

Cei implicati in proiect sustin ca valoarea pietei de transfer al banilor va depasi 1000 de miliarde de dolari, pana in 2012, informeaza Financial Times.

Unul dintre initiatori este Sunil Mittal, presedinte al Bharti Airtel, cel mai mare operator de telefonie mobila din India. Acestei companii i se alatura si alti operatori cum ar fi Cingular, Telecom Italia, si alte grupuri specializate pe pietele emergente cum ar fi MTN, Orascom Telecom and Turkcell.

Pentru programul sau pilot, Bharti Airtel va lucra in parteneriat cu Banca Nationala a Indiei.

Deocamdata, numai cativa operatori permit clientilor sa faca transferuri de bani prin telefon. Oricum, potentialul acestei afaceri obliga mai multe companii sa caute noi solutii pentru a-si mari cota de piata.

In fiecare an, 175 de milioane de migranti vor sa trimita bani acasa

Cifrele Bancii Mondiale arata ca 175 de milioane de imigranti au trimis sume de bani ce ajung la un total estimativ de 230 de miliarde de dolari, in 2005.

MasterCard estimeaza ca mai mult de doua treimi din cei 6,5 miliarde de oameni (populatia totala a globului) nu au acces la serviciile bancare din cauza ca sunt departe de casa, iar GSMA sustine ca initiativa sa va putea ajuta la cresterea pietei de transfer al banilor peste valoarea de 1000 de miliarde de dolari, pana in 2012.

VODAFONE VREA IN AFRICA SI INTENTIONEAZA SA CUMPERE MTN

Arun Sarin, CEO Vodafone, l-a insarcinat pe seful diviziei de achizitii sa studieze oportunitatea cumpararii companiei MTN, cel mai mare operator de telefonie mobila din Africa, anunta Times in editia sa de duminica. Informatia apare la citeva zile dupa ce in piata telecom au aparut zvonuri privind intentia actionarilor MTN de a vinde pachetul majoritar catre Bharti Airtel, din India.

Potrivit Times, oferta Vodafone s-ar putea ridica la 20 de miliarde de lire sterline (peste 25 de miliarde de euro).

Daca afacerea se va realiza, ar reprezenta o uriasa oportunitate pentru Vodafone de a intra pe piata africana, in plina expansiune. In acest moment, MTN are 68 de milioane de clienti in 21 de tari din Africa si Orientul Mijlociu, cei mai multi fiind in Africa de Sud, Nigeria si Iran.

Surse din companie au declarat sub protectia anonimatului ca operatiunea este in faza incipienta, dar interesul Vodafone pentru piata africana este major. Un motiv in plus pentru tintirea acestei piete este posibilitatea ca jucatorii din telefonia mobila sa le ofere clientilor servicii de transfer de bani, dat fiind ca cei mai multi dintre locuitorii continentului nu au conturi bancare

MESSENGER TV - de la Microsoft

Compania Microsoft a lansat Messenger TV un serviciu care combina chat-ul cu vizionarea clipurilor video

Compania Microsoft a lansat Messenger TV, un nou serviciu online in 20 de tari, care va permite utilizatorilor sa priveasca videoclipuri concomitent cu prietenii cu care sunt conectati si sa converseze prin programul Windows Live Messenger, informeaza Reuters.

Noul serviciu, denumit Messenger TV, ofera o serie de videoclipuri pe MSN Video, inclusiv emisiuni de pe canalul MTV si clipuri muzicale de la furnizori precum Sony BMG.

Reprezentantii Microsoft spera ca posibilitatea de a urmari in acelasi timp, acelasi clip cu prietenii, de pe PC-uri diferite va crea o noua experienta sociala si va atrage noi utilizatori care oricum isi petrec zilnic ore in sir pe retelele de socializare.

"Popularitatea clipurilor video online a crescut exploziv in ultimul an, dar pana acum fiecare le urmarea pe cont propriu. Programul Messenger TV isi propune sa schimbe asta", a spus
vicepresedintele diviziei de clienti si online a Microsoft pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), John Mangelaars.

Serviciul a fost lansat in 20 de tari, dintre care jumatate sunt state europene, spre exemplu Rusia, Italia si Suedia. Messenger TV este disponibil si in Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Brazilia, Canada si Mexic, dar nu in SUA.

In Europa sunt 95 de milioane de utilizatori ai Windows Live Messenger, iar pe plan mondial numarul ajunge la 240 de milioane.

vineri, 9 mai 2008

Orange si Vodafone distribuie iPhone in Europa, nu in Romania

Vodafone anunta marti ca a semnat un acord cu Apple pentru distribuirea iPhone in zece tari pana la sfarsitul anului. Cinci dintre ele sunt europene: Grecia, Italia, Portugalia, Cehia si Turcia. Restul sunt: India, Egipt, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda.
Orange, din grupul France Telecom, nu sta degeaba si a anuntat ca poarta discutii pentru ca terminalul Apple sa fie disponibil clientilor din Spania si Polonia, dar si din alte tari unde Orange este prezenta.
Richard Moat, CEO al Orange Romania, declara marti ca operatorul nu si-a luat niciodata angajamentul de a aduce iPhone in Romania. El a spus ca probabil sunt cateva mii de romani care utilizeaza deja iPhone in reteaua Orange, insa despre venirea oficiala nu se stie nimic oficial.
In Romania telefonul se vinde "la negru" de peste sase luni, dar tot nu stim cand si prin cine va intra oficial.
iPhone e comercializat in Romania de prin toamna anului trecut, iar in prezent costa in medie circa 1.800 de lei decodat, insa preturile variaza in functie de sursa intre 1.500 si 2.100 lei.
iPhone a fost lansat in iunie 2007 in SUA. In toamna anului trecut a intrat oficial in Marea Britanie (prin operatorul O2), in Germania (T Mobile) si Franta (France Telecom). Presa a scris ca in Italia, terminalul va fi vandut si prin intermediul operatorului Telecom Italia, nu doar prin Vodafone. In Austria, telefonul este comercializat din martie, prin T Mobile. In Irlanda, operatorul desemat este O2.

miercuri, 7 mai 2008

Scad si tarifele de roaming la SMS-uri si date

Comisia Europeana a lansat miercuri o consultare publica pentru a vedea efectele reglementarii impuse in vara lui 2007 asupra tarifelor convorbirilor telefonice in roaming, dar si masura in care este necesara o extindere a reglementarii si asupra serviciilor de roaming pentru transmiterea de date si SMS-uri, scrie Reuters. Potrivit informatiilor CE, regulamentul privind serviciile de roaming se limiteaza la apelurile vocale si expira la 30 iunie 2010, daca Parlamentul European si Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei.

Dupa limitarea din vara lui 2007 a tarifelor convorbirilor telefonice in roaming in Uniunea Europeana la nivelul unor plafoane maxime, comisiarul european pentru comunicatii, Viviane Reding, a avertizat, in luna februarie a acestui an, asupra tarifelor mari la roamingul de date si SMS-uri si a urgentat operatorii de telefonie mobila sa-si reduca pana la 1 iulie 2008 tarifele pentru a evita o noua interventie de reglementare din partea Comisiei Europene.

Reding a cerut o reducere "credibila" a tarifelor, atentionand ca sunt operatori de telefonie mobila care taxeaza cu 7 euro transferul unui megabyte de date, in timp ce altii si-au redus tarifele pana la 0,25 euro

marți, 6 mai 2008

CERF 2008 isi deschide portile de maine 07 Mai

PRINCIPALELE CARACTERISTICI CERF2008:

  • CERF 2008 va reuni 130 firme expozante, mai putin decat cele 140 din 2007, iar suprafata de expunere si numarul estimat de vizitatori sunt de asemenea mai mici.

  • Achizitiile si vanzarile din acest sector si cresterea calitatii vizitatorilor, explicatiile organizatorului Expotek pentru numarul mai mic de vizitatori.
  • Romtelecom impreuna cu Cosmote, Electronic Sports League si Vodafone au cele mai mari standuri.
  • Romtelecom aduce la CERF - un produs care ofera internet in banda larga la 20 Mbps, abonamentul lunar fiind de 39 euro (fara TVA).
  • Orange lanseaza o solutie de comunicatii pentru marile companii si anunta lansarea unui proiect pilot care va cuprinde 29 de sate din judetul Suceava in care vor fi lansate serviciile de internet mobil la viteza 3G+.
  • Editia din acest an reuneste 600 de marci expuse in 130 de standuri.
  • Suprafata totala de expunere este de circa 12.500 metri patrat (mp) pe trei sectiuni: -Comunicatii (pavilioanele 16 si 17 - 3400 mp), -Solutii si sisteme IT, produse electronice (pavilioanele 13 si 14 - 5.500 mp) -Solutii IT pentru afaceri si distributie IT (pavilioanele 14 si 15 - 3500 mp).

NOUTATILE CERF2008:

Pe langa cele 13 firme din Taiwan, care isi vor promova produsele si vor putea intra pe piata romaneasca in urma parteneriatelor stabilite la CERF, la eveniment vor fi lansate produse si tehnologii noi precum:

  • cea mai buna camera foto si cea mai buna camera video HDC de la Panasonic,
  • ultimul model in materie de televizoare LCD, LG Scarlet, LG6000, alaturi de plasma PG6000 cu tehnologia single-layer (LG),
  • gama de videoconferinte full HD de la LIFESIZE (ABN SYSTEMS)
  • serviciul electronic complet de verificare a prezentei personalului si pontaj bazat pe citirea amprentei digitale (BIONET Software).

Tariful unic de vizitare este de 10 RON.

luni, 5 mai 2008

Boala inceputului de secol: Excesul de SMS si Email

Conform unei stiri preluate de MEDIAFAX, cercetatorii australieni au realizat un studiu pe care l-au publicat in American Journal of Psychiatry, conform caruia persoanele care trimit in exces SMS-uri si email-uri ar putea suferi de o forma de tulburare mintala!

Medicul psihiatru, Jerald Block - autorul studiului, considera ca exista patru simptome ale acestei dependente:
  • sentimentul de frustrare, care apare daca un computer nu poate fi accesat,
  • nevoia de timp suplimentar de utilizare a acestuia,
  • nevoia de echipamente cat mai performante
  • experimentarea unor repercusiuni negative ale acestei dependente in toate domeniile vietii.

Potrivit acestuia, desi SMS-urile nu sunt legate direct de internet, sunt tot o forma de mesaje instant si trebuie incluse in aceeasi categorie cu email-urile.

Un alt medic, Robert Kaplan, psihiatru la scoala de medicina din cadrul Universitatii din Wollongong, spune ca a vazut primul caz de dependenta de internet in 1998. De atunci a remarcat o crestere constanta a fenomenului in randul australienilor.

Articolul mai aminteste ca potrivit unui raport intitulat "Media And Communications In Australian Families" (Media si comunicarea in familiile australiene), publicat in 2007, un copil obisnuit petrece zilnic pe internet o ora si 17 minute. Adolescentii cu varste intre 15 si 17 ani petrec in medie, zilnic, cam 30 de minute pentru a scrie SMS-uri si alte 25 de minute pentru a juca jocuri online.

TU CAT TIMP PETRECI IN FATA CALCULATORULUI SI CAT TIMP PENTRU A SCRIE SMS-URI?

duminică, 4 mai 2008

Incepe concurenta adevarata si in Telecom Romania: Deutsche Telekom preia Cosmote!

Deutsche Telekom si guvernul din Grecia au ajuns la un acord in privinta principalelor probleme legate de vanzarea unei participatii la operatorul de telecomunicatii OTE, dar discutiile continua, a declarat vineri un oficial guvernamental elen, citat de Reuters.


“Mai sunt inca unele probleme care sunt discutate, care nu sunt semnificative. In privinta problemelor dificile au ajuns la un acord”, a declarat vineri un oficial din Ministerul Finantelor grec.Grecia detine o participatie de 28% la OTE, din care vrea sa vanda circa 3% si sa imparta conducerea operatorului cu Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telecomunicatii din Europa in functie de venituri.

sâmbătă, 3 mai 2008

SMS şi MMS cu 1 eurocent de la Vodafone, pe 01-04 Mai

Hotarat lucru Vodafone Romania tine cu clasa muncitoare si cu petrecaretii tineri si fara bani care sarbatoresc 1Mai, pana pe 4Mai!
Vodafone Romania a anuntat pe 30 aprilie lansarea unei noi oferte promotionale, care aduce utilizatorilor Vodafone Campus si ai Ofertei Vodafone pentru Tineri tarife speciale pentru mesaje. I

n perioada 1-4 mai 2008, clientii serviciilor pe baza de abonament, utilizatori ai Vodafone Campus si ai Ofertei pentru Tineri, beneficiaza de tariful de 1 eurocent pentru SMS-urile si MMS-urile trimise in retea. De asemenea, si pentru utilizatorii Cartelei Vodafone, beneficiari ai Vodafone Campus si ai Ofertei pentru Tineri, este valabil tariful de 1 eurocent pentru SMS-urile trimise in aceasta perioada.

vineri, 2 mai 2008

Europa nu e incantata de iPhone

Telefonul de la Apple este prea scump şi prea puţin atractiv pe piaţa din Europa, unde concurenţa pe segmentul telefoanelor de lux - high end - este mult mai mare decât în SUA.

A trecut jumatate de an de cand a fost lansat in Europa si un lucru e clar: vanzarile la iPhone sunt foarte scazute, desi in Statele Unite, gadgetul de la Apple a fost un amre succes! Motivul principal al vanzarilor scazute este pretul mare pe o piata concurentiala din ce in ce mai mare pe toate segmentele telefoanelor mobile.

Strategia Apple in Europa a fost acceasi ca in SUA, unde a semnat un contract de exclusivitate cu AT&T: au semnat de exclusivitate doar cu un singur operator de telefonie in fiecare tara. Exemple: Orange in Franta, T-Mobile in Germania si O2 in Marea Britanie. Total gresit, SUA fiind considerata o piata atipica in raport cu pietele din tarile dezvoltate din Europa si asta nu numai in comunicatii!
AT&T a vandut anul trecut aproximativ 2 milioane de iPhon-uri, iar pentru piata europeana nu au fost date publicitatii nici o cifra. In schimb firma de consultanta Strategy Analytics din SUA a estimat, pentru 'BusinessWeek', 350.ooo de bucati vandute in Q4 al anului trecut de cei trei operatori, dintr-un forecast de 500.000.

Iar cotidianul 'New York Times' sugereaza clar companiei Apple, ca pentru un succes pe piata europeana, e necesar o scadere a costului per bucata, renuntarea la contractele de exclusivitate si la cotele parte din veniturile operatorilor de telefonie pe serviciile wireless, care se pare ca este in jur de 3%.

Apple a lasat din pret, dar numai dupa ce s-au asigurat ca vor ramane cu telefoane nevandute, mai ales ca intentioneaza sa lanseze iPhone 3G.

Cel mai mare retailer de telefoane mobile independent din Marea Britanie, Carphone Warehouse, şi O2, subsidiara britanică a companiei TELEFONICA, au redus cu 100 de lire sterline preţul modelului iPhone cu memorie de 8 gigabiţi. Nu au oferit însă discount şi pentru cel cu 16 gigabiţi, iar clienţii sunt în continuare obligaţi să încheie un contract de 18 luni cu O2, plătind cel puţin 35 de lire sterline pe lună.

Şi divizia de telefonie mobilă a DEUTSCHE TELEKOM, T-MOBILE, a anunţat o ofertă promoţională prin care clienţii pot cumpăra, în perioada 7 aprilie - 30 iunie, modelul iPhone cu 8 gigabiţi la preţul de 99 euro (122 dolari).

în Italia, "La Reppublica" a scris că Apple este dispusă să ofere TELECOM ITALIA drepturi nonexclusive de a vinde următorul iPhone 3G fără să ceară o cotă-parte din veniturile operatorului pe serviciile utilizate de clienţi.

Ziarul francez "Les Echos" a relatat în urmă cu câteva săptămâni că Apple face presiuni asupra ORANGE, subsidiara FRANCE TELECOM, să reducă de asemenea preţul de 399 euro, pentru a stimula vânzările la iPhone.

joi, 1 mai 2008

Servicii 3G de la Zapp? Mai la toamna!

Directorul general al companiei, Chris Bataillard a declarat ca Telemobil, operatorul reţelei Zapp, va lansa serviciile de telecomunicaţii de generaţia a treia (3G) în toamna acestui an.
„Până la lansarea comercială, reţeaua 3G va acoperi din punct de vedere tehnic 19 oraşe până la finele lunii iunie, pentru a respecta una dintre promisiunile făcute de Telemobil la câştigarea licenţei de profil, în 2006. În acest moment, compania are deja instalată cel puţin o staţie 3G în 11 dintre cele 19 oraşe“, a spus Bataillard.

Condiţiile în care a fost acordată licenţa 3G companiei Telemobil în 2006, de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), nu prevăd şi lansarea comercială a serviciilor în iunie, ci numai funcţionarea acestora în cele 19 oraşe la data respectivă.

Alături de Capitală, celelalte 18 oraşe acoperite de reţeaua 3G a Telemobil vor fi Timişoara, Piteşi, Craiova, Arad, Oradea, Sibiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureş, Buzău, Constanţa, Ploieşti, Brăila, Bacău şi Iaşi.
În final, peste 5,5 milioane de români vor fi în zona de acoperire a reţelei 3G Zapp“, a declarat Vicenţiu Dragomir, directorul tehnic al Zapp. „După ce 3G va fi lansat comercial, vor ajunge până la 7,2 Mbps, la descărcarea unui document, şi până la 384 kbps, la încărcarea unui fişier“, a adăugat acesta.
Telemobil avea 500.000 de clienţi în iulie 2007. De atunci, nu a mai făcut public numărul acestora.
Pe piaţa de telefonie mobilă din România mai activează patru operatori: Orange - 10 milioane de clienţi, Vodafone - 8,8 milioane, Cosmote - 3,6 milioane şi RCS&RDS (DigiMobil).

„România a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Este firesc ca şi Telemobil să treacă la tarifarea în euro“, a declarat Chris Bataillard, astfel ca incepand cu 1 iunie factura Zapp va fi in euro!